Andakt

Tacka Gud under alla livets förhållanden!

Inkommande söndag går under namnet 15 söndagen efter pingst och temat är tacksamhet. En av texterna kommer från första Tessalonikerbrevet 5:16-24.

“Var alltid glada, be utan uppehåll och tacka Gud i allt. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus. Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont. Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela så att ni är utan fläck när vår Herre Jesus Kristus kommer. Trofast är han som kallar er, han ska också utföra sitt verk.”

När Paulus skriver till de kristna i Thessaloniki har de redan fått utstå mycket lidande för sin kristna tro. Ändå uppmanar Paulus dem att vara glada, be och tacka Herren i allt.

Hur är det med oss? Lyckas vi alltid vara glada och tacka Gud under alla förhållanden? Vi har privilegiet att bo i ett av världens rikaste, tryggaste och friaste länder, där vi får utöva vår tro och dessutom berätta för andra om den. Vi behöver inte samlas i hemlighet och behöver inte vara rädda för förföljelse. Allt detta är Guds gåva, allt från vår statsmakt till vår familj, ja allt gott här i världen får vi tacka Gud för. Han som inte bara skapat livet utan också upprätthåller det. Ändå är det ofta så svårt att uppskatta de goda gåvor vi fått och ständigt får.

Vi ska inte heller låtsas som om att vår tillvaro är någon dans på rosor. Livet är hur vi än vänder på det fyllt av lidande. Vi ser människor som mår dåligt, orättvisor och förtryck, sjukdomar, våld, krig och brustna människorelationer. Alla våra nära och kära kommer förr eller senare att dö, vissa alltför tidigt och abrupt utan att kunna ta farväl. En dag kommer också vi att ta våra sista andetag.

Vad är det då som gör att Paulus kan uppmana oss att vara glada? Förutom de goda gåvorna i världen talar han om den största av gåvorna, nämligen om det eviga livet tillsammans med Gud. Denna gåva är orsak att ständigt glädjas och tacka Honom, även när det världsligt sett ser hopplöst ut. Allting är redo från Guds sida gällande vår frälsning och vi får lita på att vi i tro på honom ska bevaras både till kropp, själ och ande tills Jesus Kristus återvänder.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.