KULTUR

Tips på kristna poddar

Över hälften av alla ungdomar och unga vuxna använde år 2020 internet för att lyssna på podcastar, enligt Statistikcentralens undersökning. Poddar är ett praktiskt och tidseffektiv sätt att ta del av information och underhållning. Man kan lyssna på poddar i bilen, när man rör på sig eller när man sysslar med olika saker hemma. Jag har lyssnat aktivt på kristna poddar under de senaste åren och tänkte dela med mig av några goda alternativ för dem som vill lära sig mera om Jesus och olika delar av den kristna tron. 

  • GF-podden

GF-podden är en avslappnad diskussionspodd om Bibel, tro och livet ur ett kristet perspektiv. Podden ges ut i Radio LFF:s regi och i avsnitten deltar kristna med olika bakgrund och erfarenheter för att diskutera viktiga teman. Podden är speciellt riktad till ungdomar och unga vuxna, vilket gör att avsnitten är lätta att förstå och givande för kristna i alla livsskeden.

https://soundcloud.com/radiolff/1-varfor-en-ny-podcast/sets

  • FFG-podden

Församlingsfakulteten i Göteborg har i flera år gett ut en podcastserie bestående av föreläsningar, intervjuer och inspelade predikningar. I poddarna medverkar ofta framstående teologer som diskuterar olika kristna teman och bibelställen. Podden är perfekt för dem som vill fördjupa sig i luthersk lära och få ett mera akademiskt perspektiv på teologi. 

https://ffg.se/ffg-podden/

  • Bibeltimer.com

Om du förstår lite norska (jag kan ingen norska men förstår ändå så gott som allt i poddarna) och vill få tillgång till ett enormt bibliotek av bibelundervisning, rekommenderar jag att du tar en titt på bibeltimer.com. Materialet består av inspelade undervisningspass om en stor mängd bibelböcker och lutherska läropunkter, vilket kan fungera som ett nyttigt stöd för den egna bibelläsningen. Sidan drivs av frivilliga i DELK Bergen (en församling i Det evangelisk-lutherska kyrkosamfundet i Norge) och majoriteten av materialet är producerat av pastor Jan Bygstad.

http://www.bibeltimer.com

  • Oikeasti luterilainen-podcast

För dem som förstår finska finns det en väldigt bra podcastserie som produceras av pastor Joel Kerosuo. Joel är stiftsdekan i Missionsstiftet, som är en konfessionell luthersk kyrka i Finland. I avsnitten går Joel och hans gäster igenom grunderna i den lutherska läran och den kristna lärans historia. För dem som är intresserade av vad luthersk kristendom handlar om är detta ett perfekt ställe att börja på.

https://www.luterilainen.net/oikeasti-luterilainen/

  • Just & Sinner podcast

Sist men verkligen inte minst vill jag tipsa om en engelskspråkig podcastserie som den lutherska pastorn Jordan Cooper har gett ut ända sedan 2012. Just & Sinner har ansetts tillhöra eliten vad gäller kristna podcastserier. I det omfattande material som Jordan producerat under åren har de flesta frågor gällande kristen tro behandlats. För dem som funderar på hur den lutherska läran förhåller sig gentemot andra kristna riktningar (t.ex. kalvinism, katolicism eller baptism) finns det många intressanta avsnitt att lyssna på. 

https://justandsinner.libsyn.com

Slutligen vill jag uppmana er till en viss försiktighet när ni tar del av kristet material på nätet. Det finns många proffsiga och intressanta poddar som handlar om Bibeln och Jesus, men det är inte alltid så klart vilken kristen tradition de följer. Det är viktigt att komma ihåg att alla kristna riktningar inte har samma syn på Bibeln och den kristna läran. När vi tar del av undervisning som avviker från den lutherska bekännelsen kan det undermedvetet påverka våra tankar och åsikter. Det är därför en bra vana att alltid kolla upp vem som står bakom en viss podcast och vid behov fråga andra erfarna kristna om råd, så att man säkert tar del av uppbyggande material.  

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.