Vilken plats har sociala medier i vårt liv?

När jag för ett antal år sen skapade ett Instagram-konto hade jag en förhoppning om att dela bra och uppbyggande innehåll. Det jag inte var beredd på var hur mycket mina egna tankar skulle påverkas. Kanske är vi människor mer lättpåverkade än vi tror…

Vilken plats får sociala medier i våra tankar?

Jag har ställt frågan till några unga some-användare som dagligen använder bland annat Snapchat, Instagram och TikTok, alltför mycket enligt dem själva.

De berättar om hur sådant de ser online kan göra att de börjar tänka mera negativt i allmänhet. På nätet finns en oavbruten ström av nyheter om (mestadels negativa) saker som händer i världen. Det kan vara tungt att ständigt ta del av. Dessutom klarar vi inte av att leva oss in i hur mycket som helst, utan kan bli lite avtrubbade inför andras lidande.

En annan sak de lyfter fram är att ens tankar om en själv påverkas.

På många sätt riktar some vårt fokus till oss själva. Vi har möjlighet att skapa en image och påverka vilken bild andra människor får av oss. Vi kan jämföra oss med andra, känna avundsjuka och triggas att dra uppmärksamhet till oss själva. Djupast sett handlar det här förstås inte om någon specifik app, utan snarare om vår egen stolthet, osäkerhet och synd.

Vår uppgift som kristna är inte att dra människor till oss själva, utan till Jesus. Också vi själva mår bättre när vi lever de liv vi är skapade för – när vi i första hand får se på Jesus istället för på oss själva.

Vi människor är olika sårbara inom olika områden, och kan därför också behöva dra olika gränser. Ibland kan det finnas orsak att radera vissa appar, antingen tillfälligt eller permanent. Mina some-experter tipsar om att det kan vara lättare om man kommer överens med vänner och gör det tillsammans.

Ett annat tips är att stänga av aviseringar och besluta när under dagen man går in på en viss app. Bibeln uppmanar oss att bli stilla inför Gud (Ps. 46:11). Det är betydligt lättare att bli stilla om vi undviker att konstant låta oss distraheras av det ena eller andra.

Pojkarna berättar också om exempel där någon delat negativa saker om andra i någon grupp med många deltagare. Det kan gå snabbt att dela något obetänksamt, men är svårt att ta tillbaka när det väl gått ut. Sådant kan förstöra och påverkar mottagarnas tankar om personer de kanske inte ens själva träffat.

En positiv sak de lyfter fram med sociala medier är kontakten med andra. De nämner också möjligheten att ta del av och posta bra innehåll, exempelvis bibelverser. Sociala medier kan vara ett enkelt sätt att nå ut.

I Bibeln uppmanas vi att göra allt det vi gör i Jesu namn (Kol. 3:17). Det gäller också det vi gör på nätet. Om vi har en relation med Jesus så kommer det förhoppningsvis att avspeglas i det vi postar. Vi får be Gud om vägledning i att använda sociala medier på ett sätt som ärar honom och som har en sund inverkan på våra tankar.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.