Undervisning

Tips till bibelläsningen

Är du ny i tron? Eller kanske du har vuxit upp i en kristen familj och nyligen börjat fundera över vem Gud egentligen är, och vad vi tror på? Då rekommenderar jag dig starkt till att börja läsa Bibeln. Bibeln är ju själva fundamentet för vår tro, där Gud har valt att förmedla sin vilja och frälsningsplan genom profeter i det Gamla testamentet och genom sin Son Jesus Kristus i det Nya testamentet (Heb 1:1-2). Det är också kraft i Guds ord (Heb 4:12) och vi kan fort bli trötta på vår vandring. Guds ord kan ge oss nya krafter att möta motgångar och medgångar. Guds ord ger oss också visdom så att vi kan ta kloka beslut och handla rätt i olika situationer och vägval i livet. “Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig” – Ps 119:105

Men Bibeln är en tjock och solid bok som kan göra att man har svårt att veta var man ska börja riktigt. Då kan några praktiska tips hjälpa dig att få en början på din bibelläsning. Här är mina lästips som jag har plockat upp under min bibelläsning och genom andras erfarenheter:

Man kan förstås börja på första blad och läsa Bibeln i kronologisk ordning. Detta har fördelen att du får en bra överblick över Bibeln och ser hur Guds frälsningsplan uppenbaras för Guds folk (judarna) och sedan fullbordas på korset i det Nya testamentet, men om du är som mig så säger erfarenheten att du kommer att falla ut ungefär när du kommer till 3:e Mosebok. Läs den så förstår du varför.

Mitt tips är att du följer en bibelläsningsplan som låter dig läsa flera böcker i Bibeln samtidigt, både från Gamla och Nya testamentet. Ett tips är https://oneyearbibleonline.com/reading-plan-downloads/. Detta gör att du får en varierad läsning och kanske inte ger upp lika fort när du kommer till en text där det är svårt att förstå vad som står. Tro mig, det kommer att hända, men det är helt ok att inte förstå allting på en gång, fokusera hellre på det du faktiskt förstår och reflektera över vad Gud vill säga med det istället.

En annan sak jag gillar med denna bibelläsningsplan är att den varje dag inkluderar en text från Psaltaren. Psaltaren är egentligen en samling av böner och lovsånger från olika människor i olika livssituationer. Dessa böner och lovsånger kan du göra till dina egna böner och inkludera i ditt dagliga andaktsliv.

Sist och slutligen så är vi ganska olika som människor, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Därför måste man kanske prova sig fram lite för att hitta den metod som fungerar bäst för en själv. Detta är i alla fall några tips som kan hjälpa dig att ta det första steget in i Bibeln.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.