FRÅGOR & SVAR

Vad betyder det att vara ljus och salt i världen?

Fråga: Vad betyder det att vara ljus och salt för världen?

 

“Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur ska man då få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas ut och trampas ner av människorna.

Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas. Och man tänder inte ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på hållaren så att det lyser för alla i huset. På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.”

Matt 5:13-16

 

Ljus och salt är två saker med många användningsområden. Ljus använder vi varje dag, och salt används till mycket: till att hålla kött färskt, som krydda och för att smälta isen på vägarna. På Jesu tid var salt och ljus livsviktiga.

Men nu ställer Jesus den kluriga frågan: vad om saltet skulle sluta vara salt? Eller om ljuset blir undangömt så det inte syns? Är det då någon vits med det? Svaret är förstås nej. Då skulle vi krydda maten med något smaklöst, som inte heller kan hålla den färsk. Och vi kan tänka oss hur meningslöst det är att ha på en ficklampa inuti en plåtburk.

På samma sätt är det med oss kristna! Gud har gjort någonting med oss som han vill att ska nå ut också till andra. Han har han dött för våra synder på korset, så att vi är fria från synden och döden. Det är ingen vits att vi håller det för oss själva.

Därför betyder det två saker att vara ljus och salt i världen. Först att verkligen vara kristna så gott vi kan: gå i kyrkan, be, läsa Bibeln, gå till nattvarden. Inte vara rädda för att berätta om vår tro för andra! Vi måste hålla fast vid ljuset och sältan för att det ska vara någon vits med att vi är kristna. Vi måste tillhöra Jesus och umgås med honom. På det sättet lyser vi vidare det ljus som Gud har tänt i oss – frälsningen.

Sedan den andra dimensionen av att vara kristen. Vi handlar så som Gud har handlat mot oss. Vi ska inte älska oss själva över andra, utan ge av det vi har till dem som behöver. Om vi gör någon illa ska vi be om förlåtelse. Om någon gör oss illa ska vi förlåta, så som Gud har förlåtit oss. Om vi gör det här går vi tvärt emot hur världen annars gör – och det är ett otroligt starkt vittnesbörd för andra om vad det är att vara kristen! Då lyser vi upp mörkret runt omkring oss, och vi är salta just där saltet behövs. Och människorna runt ”ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.”

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.