TRO & LIV

Vad gör jag med min tid?

Ibland kanske vi tar oss tid för att se och planera i kalendern. Vi sätter oss ner på kvällen, tänker på nästa dag, och resonerar kanske så här: ”Om jag stiger upp tidigt imorgon, så hinner jag kanske ta en morgonlänk innan skolan. Då kommer jag att ha tid för mina läxor på kvällen.” Någon annan är morgontrött och sparar motionerande eller fritidsaktiviteten till kvällen. Gemensamt för alla människor är att det finns lika mycket tid till förfogande. 24 timmar på ett dygn och 7 dagar på en vecka. Du kan ställa dig frågan, vad gör jag med min tid?

Mitt liv och min tid?

Jag tror att det finns tankesätt idag som leder oss fel. Jag vill lyfta fram två saker. För det första tror jag att vi många gånger tänker att vi har rätt till vår tid. Jag har rätt att lägga ner mycket tid på mina intressen, jag har rätt att använda min tid till det jag vill, och jag får göra vad jag vill. Tänker vi i de här banorna får vi ta en funderare på våra prioriteringar i livet. Vad säger det dubbla kärleksbudet (Mark 12:30-31)? Handlar det budet bara om mig?

Är Gud en glädjedödare?

För det andra tror jag att vi ibland kan tänka så här: ”Den kristna tron är det viktigaste jag har, men ibland måste jag bara få koppla av och leva livet.” Visst, det är sant att vi får ta det lugnt. Men funderar vi i de här banorna behöver vi nog se över ifall vi har rätt gudsbild.

Vi får naturligtvis vila och koppla av, men det betyder inte att vi kopplar av från Gud. Jesus säger: Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. (Matt 11:26) Jesus ger oss den vila, glädje och avkoppling vi verkligen behöver. Gud är ingen glädjedödare, eller någon som binder fast oss i bojor för att hålla koll på oss. Nej, Gud är den som har gett oss livet och som ger oss det liv vi verkligen behöver. Det finns inget liv utan Gud, i Jesus Kristus får vi vara den vi är skapade till.

Gud unnar oss också vila och glädje. Till vila har han gett oss t.ex. natten och sitt ord som vi får ta del av, och till glädje har han gett oss gåvor i livet som vi verkligen får njuta och glädjas över.  

Gud har tagit tid för dig – Vad gör du med din tid?

Jesu liv handlade om att tjäna världen. Han prioriterade inte fel en endaste gång. Han levde ett felfritt liv och led och dog på korset. Och allt detta gjorde han för min och din skull. När vi ser vad Jesus gjorde för vår skull ser vi också ett exempel för oss (Fil 2:5-). Jesus var villig att lägga hela sitt liv, all sin tid, för din och min skull; vad är jag beredd att göra för min medmänniskas skull? Vi får be att Gud öppnar våra ögon och hjärtan att vi ser den nöd våra medmänniskor är i, och att Han ger oss kraft och kärlek att tjäna Honom och vår nästa.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.