FRÅGOR & SVAR

Vad säger Bibeln om sex?

Bibeln har en härligt positiv och realistisk bild av sex. Först och främst är det viktigt att veta att sex är Guds egen idé. Han skapade oss människor till man och kvinna (1 Mos 1:27) och han har skapat vår sexualitet. Om man läser Höga Visan i Bibeln ser man att den är som en lovsång till kärlek och lust. ”Så skön och ljuv du är, du kärlek, så full av njutning!” (Höga V 7:6). ”Jag är min väns, och till mig står hans åtrå” (Höga V 7:10). Sex enligt Bibeln har åtminstone två viktiga syften: 1. Att förena ett gift par i närhet och njutning. 2. Att barn ska födas.

Bibelns positiva bild av sex är samtidigt väldigt realistisk. Gud visste att vår sexualitet är en stark kraft, som en eld. Släpps den helt fri är den destruktiv (förstörande), men inom bra gränser är den varm och fin. Redan i början av Bibeln ser vi Guds plan för kärlek och sex (1 Mos 2:24). En man ska lämna sin barndomsfamilj, lova kvinnan han älskar att vara henne trogen hela livet och först sedan har de sex. Sex enligt Guds plan är alltså något mycket mer än bara två kroppar som möts. Sex hör alltid inom äktenskapet och ihop med kärlek, med trygghet, med ömsesidig respekt och med närhet på alla plan.

Eftersom vi människor är sårbara när det gäller vår sexualitet varnar Bibeln för att missbruka den och ger också många exempel på missbruk (tex Hebr 13:4 ; 1 Kor 6:18). Speciellt kvinnor och barn såras och skadas där sex missbrukas. Det ser vi exempel på hela tiden i den värld vi lever i. Därför är det jätteviktigt att vi kristna talar öppet om Guds smarta och kärleksfulla plan för sex. Det behövs nu mer än någonsin. Tack för din fråga!  

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.