Att vandra i trygghet i dödsskuggans dal

Inkommande söndag firar vi “Den gode herdens söndag”, och vi ska idag fundera kring tryggheten när den gode herden leder oss.  

När man läser herdepsalmen 23, så kan man vid en snabb läsning förstå den fel, man kanske tänker: “Att höra till Herren leder till ett liv “på gröna ängar” i den kroppsliga betydelsen. Men så är det inte. Vi kan hamna att gå igenom stora och långa prövningar för att förstå att livet inte bara är mat, kläder, hobbyer, njutning och lyx i överflöd.  

Vi ska komma ihåg vad den gode herden Jesu kärleksbevisning betydde, det betydde att han själv kom hit ner till jordens mörker och död, och han segrade över döden. Han kom till “dödsskuggans dal”. Den jord där vi människor hade vänt oss från ljus till mörker. Hit kom Jesus för att igen byta mörkret till ljus.   

Guds fiende, djävulen, gjorde efter Guds goda skapelse tvärtom, han vände ljuset till mörker. Han vill också vända ljus till mörker i våra liv. Man talar om den onde att han kommer “som en ljusets ängel”. Det betyder att han försöker göra det mörka och onda i världen attraktivt och lockande för oss. Jag tror det inte skulle finnas många som skulle följa honom om han skulle vara ärlig med hur han verkar. Nej, han vill få det att låta som du missar något om du inte gör det ena eller det andra: “du lever ju bara en gång” och det är “många härliga människor som gör det” kan vara några av hans vapen för att leda oss bort från Gud. Vi ska inte lyssna till hans lögner. 

Djävulen har stor makt här i världen, men Jesu makt är oändligt mycket större. Det är honom vi ska lyssna till. Där Jesus går fram förbyts synden i rättfärdighet, hatet i kärlek, lögnen till sanning, och framförallt förbyts döden till livet. När Jesus är med oss blir vandringen genom livets mörka dalar så mycket ljusare. Han är Ljuset självt som lyser upp också vårt egna mörker. Kom ihåg! När vi går med den gode herden så är vi alltid i trygghet även om vi bildligt skulle hamna att gå genom städerna: “ångest”, “nöd” och “förtvivlan.” 

I evangelietexten för inkommande söndag säger Jesus. “Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.” Den gode herden kan ge oss evigt liv eftersom hans liv gavs som betalning för våra synder. Vi ska också bli tröstade av att den gode herden själv hamnade att gå genom dödsskuggans dal. Ingen var då hans följeslagare. Han gick den tunga vägen till korset och dog för just dig. När herden Jesus leder dig kommer du inte vilse, utan du kommer till gröna ängar och vatten där du finner ro.  

De gröna ängarna är Herrens eget ord till oss som ger oss liv och tröst. Han har samtidigt också instiftat nattvarden för oss. Där får vi ta del av Guds rika gåvor. Vi får konkret äta vår Frälsares kropp och blod till syndernas förlåtelse. Vi får tacksamt bekänna till Gud: “Även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig.” När det är som mörkast och dystrast, ja, även då är den gode herden vid vår sida. Han överger oss aldrig.    

Ingen har en herde som Jesus, Gud vare lovad i evighet!

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.