Reflektioner

Förstår jag det jag läser?

Nyligen fick jag frågan av en vän om jag förstår allt i Bibeln. Det gör jag naturligtvis inte, vilket jag svarade. Vår diskussion fortsatte och gick vidare, men jag lämnade att fundera på frågan.

Ibland när man läser något bibelställe som man verkligen inte förstår kan det kännas ganska jobbigt. Vissa ställen i Bibeln kan rent av vara svåra att acceptera och kanske väcka ångest. Det brukar vara bra att diskutera sådana saker med andra kristna, som man litar på och har förtroende för. Många bibelställen får vi ändå inte svar på vad betyder. Trots det får vi läsa och studera dem i bön. För mig personligen gäller detta ofta de bibliska profetiorna. Det kan vara delar av dem som verkligen ger något, medan det mesta förblir dolt för stunden. Vi får erkänna att vi inte förstår och det kan faktiskt vara väldigt befriande att vi inte heller måste förstå allt.

Jag är övertygad om att Gud vill öppna för oss så mycket som vi behöver från ordet. När vi stöter på bibelställen som är svåra att förstå får vi ändå erkänna dem som Guds ord och sanning. Det är lätt att bli påverkad av de ifrågasättanden av Bibelns budskap som förs fram i samhället, typ ”har nu Gud verkligen menat så här…”. Vi får lita på att Gud är helig och vet allt. Han har skapat oss och vet också vad som är bäst för oss på alla plan. Om vi på egen hand väljer bort de delar av Bibeln som vi tycker är svåra och obekväma, så får vi stora problem med att på riktigt våga lita på resten, som till exempel alla fina löften. Men nu får vi lita på att hela Bibeln är Guds ord, och då kan vi också tryggt tro på alla underbara löften om Guds frälsning, nåd och kärlek.

Hur ofattbara är inte dina tankar för mig, Gud, hur väldig är inte deras mångfald! (Ps. 139:17) skriver David i en känd psaltarpsalm. Det verkar som om David till och med såg det som en oerhört bra sak att han inte kunde förstå Guds tankar. Just i det ofattbara och väldiga finns något av det som är så fascinerande med Guds ord. Ibland händer det att Gud förklarar något nytt för oss, från ett bibelställe som vi läst eller hört många gånger tidigare. Innehållet tar liksom aldrig slut. Det är ett levande ord.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.