TRO & LIV

Vad är ödmjukhet?

För att förstå vad ödmjukhet är, bör vi gå till kärnan. Kärnan för ödmjukhet hittar vi i Jesus Kristus. 

“Var så till sinnes som Kristus Jesus var. Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.” (Fil 2:5-8) 

Jesus är den främsta, ultimata förebilden för ödmjukhet. Följande bibelvers är ett gripande porträtt på hur Kristus demonstrerade ödmjukhet. 

“Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom. Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun.” (Jes. 53: 5-7) 

Jesus Kristus underordnade sig Guds frälsningsplan för att vi skulle få liv, ja liv i överflöd. (Joh. 10:10) Då vi blickar på Jesus Kristus, hans uppoffring, hans bemötande av människor, ser vi ödmjukhet i praktiken. 

Bibeln lyfter fram att vi ska klä oss i ödmjukhet mot varandra. (1 Pet. 5:5). Vad betyder det dock att “klä på sig ödmjukhet”? Ödmjukhet kan vara att sätta andra högre än oss själva. (Fil. 2:3) Ödmjukhet kan även innefatta en förståelse att vi inte är allsmäktiga och sätter vår tillit till Gud, som är det. Ödmjukhet betyder således att underställa sig Gud och vara tillgänglig för hans användning. 

Var och en av oss ska tjäna sin nästa till hans bästa och hans uppbyggelse. Kristus tjänade ju inte sig själv, utan som det står skrivet: Dina smädares smädelser föll över mig.” (Rom. 15:2-3) Denna bibelvers sammanfattar fint hur ödmjukhet kan se ut. Genom Jesu uppoffring frigörs vi även till att tjäna Gud och vår nästa. Det underbara är ju att vi även ödmjukt kan be Herren, han som är källan till ödmjukhet och allt det andra goda också, att skänka oss ödmjukhet och en villig ande att tjäna andra.

Liknande inlägg:

Kontakta oss

Tror du att arbetet med UngiTro är något som du skulle vilja pröva på, eller vill du ge feedback angående nätportalen? Tveka inte att ta kontakt genom att klicka här, eller genom att sända ditt meddelande till ungitro@gmail.com.